Tidningen Öster har skrivit ett reportage om oss

LÄS Tidningen Östers reportage om valpkurs på HiK!

Publicerad 2012-01-27 Skriv ut Tipsa en vän
Valparna i Kålltorp blir sociala hundarKom då! Emma och Mikael Lundgren kallar på familjens nya ögonsten Dissa som ibland har lite svårt att koncentrera sig på övningarna när alla andra hundar ser på.
Foto: Markus Andersson

Valparna i Kålltorp blir sociala hundar

KÅLLTORP Så ja, bra, duktig flicka! Med hjälp av beröm och mycket godis får valparna på valpkurs i Kålltorp bland annat lära sig att skvallra, gå fint och känna sig trygga med andra hundar.

Regnet smattrar ner på plåttaket till altanen utanför den öppna dörren till Hundar i Kålltorps klubbstuga där kvällens valpkurs precis har börjat.
Medan de nyblivna hundägarna intresserat lyssnar på kursledaren Ingela Hammars ord har den 16 veckor gamla golden retriever valpen Dissa och hennes syskon Minna och Maia inte lika lätt att sitta stilla.
− Men det är ändå en väldig skillnad från första gången vi var här, hon är mycket tryggare nu, säger Dissas husse Mikael Lundgren som tillsammans med dottern Emma är här för tredje gången.
Valpar från samma kull
Totalt pågår kursen i sex veckor. Anledningen till att familjen Lundgren, som bor i Mölndal, valde att delta i just Hundar i Kålltorps valpkurs var att uppfödaren uppmanat ägarna att delta i samma kurs som de andra valparna i samma kull.
− Egentligen är det två valpar till ur samma kull som deltar men de är inte är här idag. När uppfödaren föreslog att alla skulle gå samma kurs tyckte vi det var lite roligt för vi inbillar oss att valparna förstår att de hör ihop på något vis, säger Mikael Lundgren.

Lydnad och tempo

Dissa och hennes syskon har tidigare på kursen bland annat fått lära sig att skvallra, det vill säga att de mot en belöning lärt sig att springa fram till sin husse eller matte när de ser något intressant. Kvällens kurs handlar istället om koppellydnad.
− Hundar har trav som naturlig tempo vilket är betydligt snabbare än våra promenadsteg. Det vi vill är att få dem att anpassa sig till vårt tempo, säger Ingela Hammar efter att hon delat ut en blå garntråd till varje hundägare som i dagens första övning ska fungera som ett koppel.
Tanken med att använda en garntråd istället för ett vanligt koppel är att få hundföraren mer engagerad.
Utmaningen med övningen är att med hjälp av godis föra hunden igenom en bana med koner utan att tråden går sönder. Något som inte visar sig vara helt enkelt då det är dags för Dissa som på grund av en orolig mage inte kan lockas med hjälp av sitt favoritgodis.
− Man märker att det här dietgodiset inte är lika roligt som det hon är van vid, säger Mikael Lundgren medan dottern Emma försöker få Dissa att fokusera på banan istället för de spännande lukterna som de andra hundarna lämnat efter sig.

Hellre beröm än skäll

Efter några enkla tips från Ingela Hammar går det efter ett tag bättre för Dissa.
Galant tar hon sig igenom konerna samtidigt som Ingela Hammar och de andra ledarna Johanna Alfredsson Blom och Ulla-Karin Karlson öser beröm över både henne och matten Emma Lundgren.
− Det som är karakteristiskt för Hundar i Kålltorp är att vi ger hundarna beröm när de gör rätt istället för att skälla på dem när de gör fel, säger Ingela Hammar.
Förutom övningen med garntråden går Ingela Hammar sedan igenom ett flertal andra övningar.
En av dem är ”Snälla handen” som går ut på att vänja valparna vid händer som ibland kan vara lite obehagliga för en ung hund.
Genom att hunden får belöning efter att den tryckt sin nos mot en öppen hand, lär man den både att vänja sig vid sin mattes hand samtidigt som man får ett verktyg till att distrahera hunden med när ett orosmoment uppstår.

Sociala och trygga hundar

Att delta i en valpkurs har enligt Ingela Hammar många fördelar. Inte minst för att lära känna sin hund bättre så att den kan följa med på olika aktiviteter där det även kan finnas andra hundar.
− En hund är ju en familjemedlem som man ska leva med en lång tid. Det blir roligare för både hunden och oss människor om vi lär oss vad vi kan göra tillsammans. Alla vill väl ha en hund som är social och trygg och det bottnar i att det finns en förståelse i relationen mellan hund och människa, säger Ingela Hammar.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.